Followers

Sekilas Pandang Kapal Selam KD Tunku Abdul Rahman

Salam sejahtera buat pengunjung sekalian..

Apa sudah jadi dengan kapal selam kebanggaan negara KD Tunku Abd Rahman akhirnya gagal berfungsi dengan baik dan boleh membahayakan anggota TLDM. Ia berikutan, satu lagi kerosakan telah berjaya dikesan baru-baru ini. Menurut Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar mengesahkan kapal selam pertama negara, KD Tunku Abdul Rahman mengalami kecacatan pada komponen (Defect High Pressure Air Blowing) yang boleh menjejaskan keselamatan kapal berkenaan jika ia menyelam. Bahagian itu menyalurkan tekanan air keluar masuk bagi membolehkan kapal selam itu menyeam. Sehubungan itu, beliau berkata kapal Scorpene sedang menjalani penyelenggaraan dan tidak dibenarkan beroperasi sekarang demi menjamin keselamatan anggota tentera yang mengendalikan kapal itu."Ia boleh selam, tapi tidak diizinkan menyelam. Memandangkan ia masih berada dalam tempoh jaminan, maka kontraktor dan pembekal akan (terlebih dahulu) memperbaiki kecacatan yang berlaku." "Kita mengesan kecacatan pada 17 Januari lalu semasa ia timbul. Ia boleh diperbaiki sekali gus menjalani ujian air tropika pada 18 Februari ini selepas mendapat sijil kelayakan," katanya.

Amat mengejutkan lagi, kerosakan tersebut bukanlah kali pertama berlaku. Menurut Abdul Aziz kerosakan itu dikesan ketika ia dilabuhkan di Teluk Sepanggar, Sabah. Katanya, ia adalah kerosakan kedua selepas kerosakan komponen Forward Seawater Cooling System (bahagian sistem penyejuk air laut) pada tahun lalu selepas aset TLDM itu menyertai Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2009 di Langkawi. Untuk makluman KD Tunku Abdul Rahman atau Scorpene merupakan kapal selam jenis tempur konvensional yang berkemampuan membawa 10 torpedo dan 30 pemusnah periuk api. Ia mampu beroperasi mengawasi perairan negara pada kedalaman 100 hingga 200 meter. Antara kelengkapan Scorpene ialah enam tiub peluru berpandu yang boleh dilancarkan serentak iaitu peluru berpandu anti kapal permukaan dan torpedo anti kapal selam. Isu penyelewengan dalam urusan pembelian kapal selam ini telah dihebohkan sebelum ini. Malah ada pihak yang mengaitkan urusan itu juga berkait rapat dengan hingga membawa kematian wanita Monggolia tersebut. Apakah ini menunjukkan yang senantiasa bersama Scorpene, hingga menyebabkan kapal selamm itu bila-bila masa sahaja boleh meragut nyawa anggota TLDM agaknya. Siapakah yang berani untuk berada dalam kapal selam itu, jika keadaan ini berterusan. Biarpun kerosakan yang berlaku itu adalah Altantunya Shaariibu"roh Altantunya""minor", namun lama kelamaan ia pasti akan menjadi lebih besar dan cukup berbahaya.

[Inilah akibatnya bila membuat urusan pembelian yang menyalahi peraturan dan undang-undang. Akhirnya nyawa manusia terpaksa dipertaruhkan. Soalnya sekarang, kenapa kapal selam yang dikatakan cukup hebat dan canggih itu mengalami masalah teknikal seperti itu dalam masa yang begitu singkat. Peperangan belum terjadi, kapal selam kebanggaan negara sudah mengalami berbagai masalah. Senario ini boleh membahayakan negara sebenarnya. Musuh pasti akan tahu kelemahan kita, bila melihat apa yang berlaku. Kelengkapan ketenteraan menerusi laut gagal berfungsi dengan baik dan menunggu masa untuk dipulihkan. Apa akan terjadi kiranya, musuh bertindak ketika masalah itu berlaku?. Siapakah yang harus dipertanggungjawab dalam hal ini sebenarnya].

0 comments: